Wat maakt dat je niet de tijd neemt om te herstellen? Dat je alsmaar je best blijft doen om alles voor elkaar te krijgen? Dat je niet aangeeft waar je grenzen liggen? Zelfreflectie wordt lastiger naarmate de stress toeneemt. Je denkprocessen en het vermogen om te voelen, raken immers verstoord. Je hebt dus ook niet goed in de gaten dat je jezelf aan het uitputten bent.
Als je bevlogen bent, loop je warm voor je werk. Je bent er enthousiast over, krijgt waardering. Bevlogenheid is voor zowel de werknemer als de werkgever een prettige eigenschap. Toch zijn het juist bevlogen medewerkers die risico lopen op stressklachten en burnout. Balans in willen en kunnen, in gedrevenheid en veerkracht is een graadmeter. Perfectionisme, altijd sterk zijn, alles onder controle houden of de ander steeds pleasen, komt vaak voort uit overtuigingen en gedragspatronen die al jong zijn aangeleerd.
Daarnaast hebben we de neiging stress en onvrede te compenseren, onszelf zoet te houden met voeding en gedrag dat aanvankelijk comfortabel voelt, maar uiteindelijk klachten veroorzaakt.

Als je niet voelt wat er in je lijf gebeurt en steeds een tandje bijzet, ligt een burnout op de loer. Jezelf begrijpen, inzicht krijgen in waar je patronen vandaan komen en wat ze nu met je doen, kan ruimte geven voor ander gedrag om meer in balans te komen
Is dit een thema voor jou?
Neem dan contact op voor een (gratis) adviesgesprek of kijk eens naar onze diensten en workshops.