Wat hebben slaap en nieuw gedrag met elkaar te maken?!

Veel mensen maken rond de jaarwisseling plannen voor het nieuwe jaar;  meer bewegen, meer aandacht voor onze partner, gezonder eten, … 
Maar waarom niet elke ochtend wakker worden en met een schone lei starten?! Hoe dan ook, welke nieuwe gewoonte jij je ook eigen wilt maken; slaap heb je daarbij hard nodig!

 Het doorbreken van oude patronen kost energie

Wanneer je veranderingen wilt aanbrengen in je (dagelijkse) leven, speelt je nachtrust een belangrijke rol. In ons brein worden, op neurologisch niveau, paden en verbindingen aangelegd die er voor zorgen dat we steeds op een bepaalde manier denken, voelen en reageren.
Vandaar dat een verandering doorvoeren  –  door bijvoorbeeld te leren anders te reageren op tegenslagen, constructiever te communiceren, meer rustmomenten te nemen  –  zoveel energie kost!  Zeker in de beginfase heb je brandstof nodig om op gang te komen. Daarbij vraagt het aanleren van nieuwe gewoonten om doorzettingsvermogen.

Vermoeidheid lijdt tot minder zelfbeheersing
Het kost je hersenen veel energie om iets te  moeten doen wat je moeilijk vindt of waar je misschien nog niet 100% achter staat. In geval van te weinig uren slaap en/of te onvoldoende kwaliteit van je slaap kun je accu niet voldoende opladen. Vermoeidheid leidt makkelijk tot verminderde zelfbeheersing waarmee het verdwijnen van zelfcontrole en daarmee verleidingen op de loer liggen.
Wil je graag het roer omgooien? Wil je zelf de regie in handen houden?  Zorg dan voor een stevig fundament met een gezonde portie slaap!

Waarom slaap nog meer belangrijk is
Maar niet alleen voor je wilskracht is slaap belangrijk. In de nacht worden ook hersenverbindingen van herinneringen die voor ons niet zo belangrijk zijn, afgebroken. Ons brein heeft niet de capaciteit alle ervaringen van overdag op te slaan; belangrijke dingen worden opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Je kunt ons brein zien als een soort computer die opgeschoond wordt in de nacht. Daardoor ontstaat er weer geheugenruimte, zodat we de volgende dag nieuwe dingen kunnen opnemen.

Je hersenen worden gereinigd
Onze hersencellen produceren afvalstoffen; tijdens de slaap worden de hersenen gereinigd. Hersenvocht neemt de afvalstoffen tijdens de slaap mee om het via kleine bloedvaatjes af te voeren uit de hersenen. Zo kunnen we ons na een goede nachtrust weer op onze taken concentreren.

Je maakt het Human Growth Hormone (HGH) aan

Daarnaast maken we tijdens de diepe slaap het menselijk groeihormoon aan. Dit Human Growth Hormone (HGH) helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels. Kort gezegd komt het er op neer dat het lichamelijk herstel en genezingsprocessen bevordert.

Slaap: van sluitpost naar prioriteit

Na een slechte nacht ben je slaperig en futloos, heb je moeite om dingen te onthouden, maak je fouten en lijkt het wel alsof je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Als je slechte nachten een chronisch probleem worden, loop je op de lange termijn gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer, obesitas, burn out en depressies.
In onze drukke levens is slaap voor veel mensen een sluitpost geworden. We willen niks missen en ook de avonden zijn vaak gevuld. Neem je slaap serieus als je fit wilt zijn, zowel nu als later!

Eerste slaaptips

Wat kun je zelf doen om je slaap te verbeteren? Cafeïne, alcohol en het licht van onze smartphones beïnvloeden ons slaap- en waakritme. Door het licht krijgt je brein het signaal: wakker blijven!
Daarnaast helpen vaste bedtijden en een optimale slaapomgeving (frisse, donkere, stille slaapkamer) om makkelijker in slaap te komen en beter door te slapen. Dutjes overdag kun je beter vermijden; deze zorgen ervoor dat de natuurlijke drang die je voelt om ’s avonds te gaan slapen, afneemt.
Beweging en sport stimuleren juist een goede nachtrust, vooral wanneer je dit in de ochtend in het buitenlicht doet. Buiten is het licht veel sterker dan binnen en je reset zo als het ware je biologische klok.
Neem daarnaast voldoende rustmomenten gedurende de dag, dan is ‘de motor afgekoeld’, tegen de tijd dat je ‘s avonds onder de wol kruipt. Ontspanning, juist ook overdag, is de basis voor een goede nachtrust.

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor onze Workshop “Meer in balans met je smartphone en beter slapen”.

Wil je meer weten en ook beter leren slapen zodat je ’s morgens uitgerust wakker wordt?!

 

 

In september/oktober  2020 geeft het team van Burnout Preventie Brabant een reeks Na Zomer workshops waaronder “Meer in balans met je smartphone en beter slapen”. In deze workshop op 29 september (19.00-21.30u) kijken we wat je kunt doen (en laten) om je slaap te verbeteren. Je ontdekt welke gewoonten een negatief effect hebben op jouw slaap. We onderzoeken gezamenlijk de gedachten die belemmerend werken. We richten ons op een zodanige lichamelijke en geestelijke ontspanning dat je de optimale situatie creëert voor een goede nachtrust. Ook doen we eenvoudige (ontspannings)oefeningen en je krijgt tips die je direct kunt toepassen in de praktijk.
Is je interesse gewekt? Meld je dan nu aan voor de workshop Gezonde leefstijl, waarin we naast slaap kijken naar een gezonde digitale leefstijl.

VOOR MEER INFORMATIE EN AANMELDEN KIJK OP DE SITE NAAR DE NA ZOMER WORKSHOPS .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *