Peer-pastinaaksoep

Verwarm jezelf van binnen uit!

Het is nu echt herfstweer, het wordt kouder en we halen onze winterjassen uit de kast.
Maar wist je dat het ook belangrijk is om jezelf van binnen op te warmen?
Je kunt je innerlijke ‘kacheltje’ opstoken met verwarmende voeding. Hiermee stimuleer je je spijsvertering en zorg je voor extra warmte van binnenuit. Dit zorgt ervoor dat je meer voedingstoffen kan opnemen, een betere weerstand krijgt, betere circulatie en je over het algemeen wat blijer voelt. De moeite waard dus!

Eigenlijk is het heel eenvoudig, bijvoorbeeld door herfstgroenten te kiezen in combinatie met bijvoorbeeld kruiden en specerijen.

Denk bij verwarmende groenten aan: koolsoorten, spruitjes, prei, zoete aardappelen, ui, koolraap, pastinaak en venkel.

Bij specerijen denk je aan: peperkorrels, mosterdzaad, kaneel, gemberwortel, rozemarijn, chilipeper, steranijs, komijn, kaneel, marjolein, kruidnagel, tijm, rozemarijn, peterselie, jeneverbes, kerrie, laurier, koriander, bieslook, dille, basilicum, vanille, nootmuskaat, venkelzaad, laurier, oregano, sesamzaad en natuurlijk knoflook.

Snelle pompoen avocadosoep

Hoewel we allemaal hopen op een heerlijke nazomer zie ik de eerste herfstkleuren al tevoorschijn komen. De pompoenen kleuren prachtig oranje en zijn klaar om geoogst te worden.
De herfst is de tijd om weer wat meer naar binnen te keren.

Jezelf voeden en verwarmen van binnenuit staat centraal.

Herfstgroenten helpen je met dit proces en bereiden je voor op de aankomende koude. De seizoenen schenken je precies wat je op dat moment nodig hebt. Eten volgens het seizoen brengt je in harmonie met de natuurlijke cycli hiervan en daarmee ook je eigen natuur. 

Mijn favoriete herfstgroente is zonder twijfel de pompoen. Ik heb mijn eerste pompoen uit mijn moestuin al in de pan gehakt. Voor jullie nu dus een pompoensoep recept. Ik heb gekozen voor een snelle variant met avocado. Een wat dikke soep die naast verwarmend toch lekker fris is door toevoeging van kokosyoghurt en die je super snel op tafel hebt. Dus ook prima geschikt voor je lunch.

Pompoenen werken heerlijk verwarmend van binnenuit. Ze bevatten veel vitamine A, C en E en veel vezels voor een gezonde darmwerking. Ook bevatten pompoenen veel zink wat bijdraagt aan een goede immuniteit.

 

Snelle en gezonde lunchwrap

Wanneer je het druk hebt schiet een gezonde lunch er vaak bij in, je hebt er geen tijd voor.
Maar eigenlijk is het juist dan belangrijk om te zorgen voor goede bouwstoffen om je lichaam een handje te helpen.

Deze lunchwrap ziet er misschien ingewikkeld uit, maar dit is echt snel gemaakt en ook makkelijk mee te nemen. Je kunt je wrap prima de avond van tevoren klaarmaken. En ik weet zeker dat je veel jaloerse blikken in je lunchtrommel krijgt!

Denk aan je schildklier – zorg voor voldoende jodium

Een jodiumtekort komt erg veel voor in Nederland.
Jodium komt van nature voor in vis, zeewieren (zoals nori) en eieren.
En verder wordt het vaak toegevoegd aan het zout dat in brood wordt verwerkt.

Voldoende jodium is belangrijk voor een goede schildklierwerking, het is zelf zo dat zonder jodium je schildklier niet goed kan functioneren.
Een tekort aan jodium kan onder andere de volgende symptomen geven:

– overgewicht (door trage stofwisseling)
– traagheid in reageren en denken
– kouwelijkheid
– haaruitval
– depressieve gedachten

Dit lunchgerecht is ideaal om aan je hoeveelheid jodium te komen.
Wanneer je deze wrap 2 x in de week eet dan heb je voor de hele week voldoende jodium binnen.
Want je lichaam kan de jodium gewoon voor je opslaan, super slim.

 

 

Ingrediënten Peer-pastinaaksoep

  • 1 ui
  • 400 gram pastinaak
  • 250 gram peer
  • 2 á 3 tl kerrie
  • 2 tabletten groentebouillon (biologisch, gistvrij)
  • handvol pijnboompitten
  • 1 el olijfolie
  • olijfolie om in te bakken
  • zwarte peper

Bereiding:
Snijd de ui in grove stukken.

Maak de peer en pastinaak schoon en snijd deze in grove blokjes.

Verhit wat olijfolie of kokosolie in een soeppan en fruit hier de ui zachtjes in.

Voeg halverwege de kerrie toe en fruit even mee. Als de ui zacht is geworden en iets begint te verkleuren, voeg je de pastinaak en peer toe. Bak dit 1-2 minuten mee en blus daarna af met 1 liter water. Voeg hier 2 bouillonblokjes aan toe.
Breng de soep aan de kook en laat circa 30 minuten zachtjes koken.

Rooster in de tussentijd de pijnboompitten in een kleine koekenpan zonder olie of vet. Hak ze daarna grof en bewaar in een bakje.

Als de pastinaak goed zacht is, pureer je de soep met een staafmixer.
Check of de soep niet te dik is en voeg eventueel nog wat water toe om te verdunnen.

Serveer de soep met de gehakte pijnboompitten erover. Sprenkel er een klein beetje olijfolie over en een beetje zwarte peper en serveer direct.

Eet smakelijk!

Lieneke van Grinsven 

 

Ingrediënten Pompensoep

  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 (fles)pompoen (1 kg.)
  • 4 grote tenen knoflook (geperst of in kleine stukjes)
  • 1 avocado
  • 1 bio bouillonblokje (liefst zonder gist)
  • kokos yoghurt
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. komijnpoeder
  • Verse basilicum (in reepjes)
  • peper naar smaak

Bereiding

Snij de (fles)pompoen in stukken en ontdoe van de pitten. Doe een scheut olijfolie in de pan en fruit daarin de knoflook. 
Voeg vervolgens de gember en de komijn poeder toe en fruit nog 1 minuut extra. Daarna doe je de stukken pompoen erbij.  Voeg 1 liter heet water toe en het bouillon blokje. Laat koken tot de pompoen zacht is. 

Haal de pan van het vuur, voeg de avocado (zonder pit en schil) toe en stamp de soep fijn met een stamper. Schep de grove soep in een kommetje en voeg naar smaak de basilicum, kokos yoghurt en de peper toe.

Eet smakelijk!

Lieneke van Grinsven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten

  • 1 norivel (gewoon in supermarkt te koop)
  • 2 eieren
  • Komkommer en paprika in reepjes
  • Tonijn
  • Sla
  • Lekker met een scheut sojasaus of tamari en wat sesamzaad

Je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Ik denk aan avocado, rode ui en tomaat, ook heerlijk! Kijk wat je in de koelkast hebt en maak je eigen favoriete lunchwrap.

Bereiding

Kluts 2 eieren in een kom en bak een omelet in een koekenpan met een beetje olijfolie.
Leg je omelet op een bord met daarbovenop het nori vel.

In het midden maak je een strook door daar de sla, paprika, komkommer en tonijn op te leggen. Nu rol je hem op. Snij hem doormidden met een scherp mes en serveer op een bord of in je lunchtrommel.
Lekker met een scheutje sojasaus.

Je hebt nu echt alle ingrediënten voor een energieke middag, boordevol gezonde eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Eet smakelijk!

Lieneke van Grinsven 

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?