
Breng je brein tot rust
In periodes van stress komt het brein moeilijk tot rust. Dat kun je merken aan problemen met concentratie en je geheugen. Ook plannen kan dan lastiger worden.
Hoe zorg je ervoor dat je brein fit en uitgerust blijft, steeds weer tot rust komt en herstelt ?
Focus en pauzeer
Wissel op je werk échte focus af met échte pauzes.
Wissel korte periodes (25 min) van volledige focus af met echte breinbreaks. De zogenaamde Pomodoro techniek is een goede methode hiervoor. Even bewegen zorgt voor nieuwe zuurstof naar je hersenen, net als de natuur in, lummelen, met aandacht iets eten, een korte meditatie. Zo putten we ons brein niet uit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld met een wekkertje werken. Ook zijn er apps die je hierin kunnen ondersteunen. Besteed dus net zoveel aandacht aan focus als aan “niksen”.
Pak grote (denk)klussen op als je de meeste energie hebt en doe mailtjes, belletjes op de andere momenten. Dan gebruik je je mentale energie optimaal.
Let op je adem
Een rustige buikademhaling geeft je brein het signaal: ‘de kust is veilig; je kunt ontspannen’. Hierdoor krijgt de neocortex (je bewuste, denkende brein) meer de regie.
Als je brein een situatie als onveilig detecteert (denk aan “onveilig” voelen bijvoorbeeld tijdens een vergadering), reageer je vanuit je oerbrein. (vechten, vluchten of bevriezen) en ben je de controle kwijt.
Beweeg!
Fysieke beweging zorgt ook voor beweging in je bovenkamer. Zeker als je dit buiten doet. De ‘grootsheid’ van de natuur heeft een relativerend effect en zorgt ervoor dat je vanuit een breder perspectief kijkt. Je ervaart letterlijk en figuurlijk meer ruimte in je hoofd.
Lichamelijke inspanning blijkt effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen.
Ga bewust om met je smartphone
Iedere keer als je je smartphone pakt, vaak gelijktijdig met andere dingen die je aan het doen bent, doet dat iets in je brein. Je smartphone is in de plaats gekomen voor even niksen, wachtend voor een stoplicht, in de rij bij de kassa, op het station. Daarmee ontneem je jezelf een moment van ontspanning en herstel. De manier waarop jij met je smartphone omgaat speelt dus een belangrijke rol bij stress.

Piekeren
Geef piekergedachten op vaste tijden aandacht door je gedachten op te schrijven of erover te praten. (Je brein is dan gerustgesteld; ‘er is aandacht voor mijn zorgen’) Geef niet afgewerkte taken aan het einde van je werkdag een plek in de agenda.
Wanneer je gehaast de deur uit gaat aan het einde van je werkdag, staan er vaak nog allerlei ‘laadjes’ open in je brein. Dat maakt onrustig en kan ervoor zorgen dat je er thuis met je aandacht niet echt bij bent.
Kijk ook terug naar wat je wél bereikt hebt die dag, voordat je de deur achter je dichttrekt.
Slaap
Zorg voor voldoende slaap. Ons brein kun je zien als een computer die opgeschoond wordt in de nacht. Je hersenen worden gereinigd, je verwerkt de emoties van die dag en belangrijke zaken worden opgeslagen in het lange termijn geheugen. Hierdoor ontstaat er weer ruimte, zodat je de volgende dag nieuwe informatie kunt opnemen.
Voeding
Ten slotte heeft je brein voor een optimale hersenwerking ook voldoende voedingstoffen nodig. Het is dus essentieel dat je de juiste voeding eet voor een brein in topconditie.